MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej...
fot. pixabay.com

Tyle kosztuje biała kiełbasa. Liczymy i podpowiadamy, jak zrobić białą kiełbasę w domu. Będzie taniej?

Nabijanie mięsa kiełbasy w jelito

Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej je ciepłą wodą na krótko, 15-20 minut, potem zmienić wodę i zostaw na co najmniej godzinę, a nawet i dwie.

Złóż elementy maszynki do mielenia, pamiętaj końcówce do kiełbasy, przeważnie jest w zestawie. Nie montuj w niej noża. Końcówkę posmaruj olejem i nabij jelito o jego wymoczeniu. Powinno być elastyczne.

Nałóż mięso i włącz maszynkę. Gdy wyjdzie z niej trochę mięsa, pozbędziesz się powietrza z urządzenia, dopiero wtedy zawiąż końcówkę jelita (po prostu nie nabijaj wcześniej całego.

Skręcamy jelito z mięsem na kiełbaski i gdy całe jelito zsuwa się już z końcówki maszyny, zostaw kilka centymetrów, żeby je zawiązać.

Zobacz również

Festiwal dla miłośników zwierzaków. Targi na Piotrkowskiej 217 w Łodzi

Festiwal dla miłośników zwierzaków. Targi na Piotrkowskiej 217 w Łodzi

George Clooney dzwonił do Białego Domu w sprawie żony?

George Clooney dzwonił do Białego Domu w sprawie żony?

Polecamy

Te triki naprawdę działają. Zobacz, jak powinny ubierać się niskie kobiety

Te triki naprawdę działają. Zobacz, jak powinny ubierać się niskie kobiety

Tego boi się Europa. Sondaż nie zostawia złudzeń

Tego boi się Europa. Sondaż nie zostawia złudzeń

Najlepsze kąpieliska w Polsce wybrane! Te miejsca zdobyły Błękitną Flagę

Najlepsze kąpieliska w Polsce wybrane! Te miejsca zdobyły Błękitną Flagę