GIS ostrzega: Salmonella na jajkach!
Jak czytamy w komunikacie GIS-u, "obecność bakterii Salmonella Enteritidis wykryto na powierzchni skorupek jaj". Konkretnie chodzi o produkt pochodzący z fermy „Złote Jajko”.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
- Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
- Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
- Producent – Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
- Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901
Opakowanie wycofanych jajek [ZDJĘCIA]. Kliknij "ZOBACZ GALERIĘ"
GIS o wynikach swojego badania poinformował Powiatowego Lekarza Weterynarii w Sierpcu oraz Żurominie. Dodatkowo informację otrzymała spółka "EUROCASH", w której pobrano próbkę jajek z Salmonellą. Firma rozpoczęła już procedurę wycofywania produktu z obrotu handlowego.
Salmonella na skorupkach jajek: GIS - zalecenia dla konsumentów
W komunikacie, GIS umieścił także zalecenia dla konsumentów. Inspektorat pisze, że spożycie jajek może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?