Szpinak może posłużyć za składnik farszu Szpinak może posłużyć za składnik farszu

Szpinak może posłużyć za składnik farszu (© fot. Tomasz Jodłowski)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Oto przepisy sportowców, którzy mieli także kulinarne talenty. Nadają się zarówno na ogladanie olimpiady w męskim gronie, jak do przegryzania w sylwestrową noc.

KÓŁKA ALBERTA
Podobno te proste ciasteczka wymyślił zmarły niedawno wspaniały węgierski piłkarz Florian Albert dla kolegów, którzy przychodzili do niego oglądać wspólnie mecze Ligi Mistrzów. Ponoć ciasteczka idealnie pasują do węgierskich wytrawnych win.

Składniki:
200 g startego żółtego sera
4 łyżki masła
1 czubata łyżka kminku
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki ostrej papryki węgierskiej
3 szklanki mleka
1 łyżeczki soli

Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ser ścierami na najmniejszych oczkach. Mlekiem można regulować twardość wyrabianego ciasta. Dzielimy na trzy cztery mniejsze kawałki i robimy z nich wałki (o przekroju 2,5 cm). Kroimy w plasterki o grubości centymetra, układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C.

BABECZKI KOLARZÓWKI
Francuski kolarz polskiego pochodzenia Roger Walkowiak raz wygrał Wielką Pętlę, czyli Tour de France, w tym samym roku, co Stanisław Królak Wyścig Pokoju, czyli w 1956. Podobno takie babeczki podawał do doskonałego białego wina.

Składniki
30 gotowych, upieczonych w małych foremkach babeczek
300 g szpinaku
1 główka czosnku
200 g startego żółtego sera
2 cebule
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
śmietana
olej ryżowy

Przygotowanie
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Całą główkę czosnku przeciskamy przez praskę albo drobno siekamy. Umyty i bez ogonków szpinak siekamy niezbyt drobno. Najpierw na oleju dusimy cebulę z jedną trzecią czosnku, dodajemy szpinak, dalej dusimy, lekko podlewamy śmietaną. Dodajemy taką samą ilość czosnku. Gdy zmięknie, solimy, pieprzymy i doprawiamy resztą czosnku. Mieszamy, jeszcze chwilę dusimy.

Taki farsz nakładamy do babeczek, posypujemy serem i chwilę zapiekamy, aż ser będzie lekko złoty.

Więcej przepisów znajdziesz w serwisie DOLNOŚLĄSKI SMAK

Drinki i przekąski

Komentarze (1)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w Polityce Prywatności. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

doris72 (gość)

A gdzie jakieś zdjęcia? człowiek chciałby zobaczyć, co ma wyjśc z tego przepisu?